Waarschuwing:   Ongeldige ringen voor 2019 in omloop

Op sociale media komen blijde mededelingen van mensen die aangeven dat zij de ringen van 2019 binnen hebben en dus kunnen beginnen met kweken. Zie foto:

 

Dit betreft echter ringen die NIET zijn uitgegeven door enige officiële instantie/bond. Ze worden gemaakt door particulieren die een handeltje in ringen hebben.

Deze mensen maken dus al ringen voor 2019. Ze lijken op het eerste gezicht op officiële ringen, dus het zou mij niet verbazen als ze vroeger of later opduiken aan vogels die op onze  shows worden ingezonden. De vogel in kwestie is daarmee dus niet conform enig TT-reglement geringd en kan hoogstens als OK-vogel zijn ingeschreven.

Wint de vogel prijs, dan hoort diskwalificatie te volgen. Er is geen enkele registratie van deze ringen, behalve dan in het kweekboek van de fokker. Hoe dan ook: deze ringen hebben geen enkele status.

 

Helaas kunnen wij niet veel tegen deze particuliere handelaren doen. D.w.z.: zolang zij niet de indruk wekken
(of in advertenties suggereren) dat de ringen zijn toegestaan.

Als er “NB” op een ring zou staan, dan kopieert men een gedeponeerd handelsmerk en kan/zal ik ze aanspreken. Zolang dat niet het geval is mag men maken en verkopen wat men wil.

De (waarschijnlijke) producent van de ringen op de foto is al eerder door mij aangesproken en vermeldt op zijn site dat de ringen niet officieel zijn en nooit gebruikt mogen worden aan beschermde soorten.
Anderen doen er wat mistiger over.

 

Onze ringen voor 2019 worden conform de bestaande afspraken op 1 oktober uitgeleverd.