In 1958 werd Jaap van Bergen als 21-jarige lid van De Vogelvriend Veendam en omstreken. Donderdagavond werd hij gehuldigd voor 60 jaar lidmaatschap.

 

Vogelvereniging De Vogelvriend Veendam en omstreken houdt tot en met zaterdag haar eenenvijftigste vogeltentoonstelling. Voor het zevende achtereenvolgende jaar in de kantine van Wildervanckhal in Wildervank.

 

Bijzonder jubileum

Donderdagavond stond de vereniging stil bij het wel heel bijzondere jubileum van Jaap van Bergen (81) uit Veendam. Hij is maar liefst 60 jaar lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). In 1958 werd Van Bergen lid van De Vogelvriend Veendam, de vereniging die acht jaar daarvoor was opgericht, en daarmee van de NBvV.

 

Oorkonde

Dit jubileum was voor de NBvV aanleiding om districtsvoorzitter Wiebe Zijlstra te vragen om bij de opening van de tentoonstelling Van Bergen de speld voor het zestigjarige lidmaatschap van de NBvV op het revers te spelden. Uit handen van Hein in ‘t Hout, voorzitter van De Vogelvriend, ontving Van Bergen een oorkonde.

 

Erelid

Tien jaar geleden kwam toenmalig hoofdbestuurder Henk Marinus naar Veendam om Van Bergen de speld voor 50 jaar lidmaatschap van de NBvV op te spelden. Door het bestuur van zijn eigen vereniging werd Van Bergen toen benoemd tot erelid.

Zo lang lid te zijn van een vereniging en daarbij sinds 1964 ook actief in het bestuur en als tentoonstellingssecretaris zelfs de drijvende kracht achter tientallen grote shows van De Vogelvriend te zijn, is maar weinigen gegeven.

 

Tentoonstellingssecretariaat

Samen met Greetje, zijn vrouw, bestierde Van Bergen 40 jaar het tentoonstellingssecretariaat. Het adres aan de Adderstraat was het adres van De Vogelvriend.

BRON: DAGBLAD VAN HET NOORDEN d.d. 12 oktober 2018
Louis van Kelckhoven is verslaggever Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde) en streektaalredacteur. Keurmeester voor de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Van Ara tot Zebravink, met uitzondering van de K van Kanaries.