Kerkvogels - NBvV District Groningen

Ga naar de inhoud
VOGELS IN DE BONIFATIUSKERK op DIERENDAG  4 oktober 2020
Vogelvereniging Oostermoer Gorecht
Protestantse gemeente Vries
Geen tentoonstelling maar toch vogelexpositie in de kerk

Onlangs nam dhr. Bert Altena, lid van de protestantse gemeente te Vries contact op met volierevereniging Oostermoer/Gorecht of wij misschien iets zouden kunnen betekenen rondom dierendag, dat dit jaar op een zondag valt.
Aanleiding voor hun om hier iets speciaals mee te doen omdat dierendag, 4 oktober, de naamdag van de heilige Fransiscus is. Die leefde in de Middeleeuwen in eenvoud en armoede en preekte volgens de overlevering voor de vogels en de dieren.
Hierdoor kwam dominee Altena op het idee dat de plaatselijke volierevereniging misschien iets kon organiseren.

Nu zitten we uiteraard midden in de corona en hebben van doen met diverse maatregelen en beperkingen. Hierdoor moest Oostermoer haar jaarlijkse tentoonstelling al af lasten omdat dit in De Pan gewoon niet te doen was met afstand houden.
Nu is er in de kerk een enorm groot podium waar wij als vereniging wel iets mee kunnen doen. De kooien van Oostermoer zijn snel op te zetten en diverse leden zijn bereid om hier wat verschillende soorten vogels tentoon te stellen.
Geen wedstrijdverband, maar gewoon aandacht voor dierendag op een unieke plek en tot stand door een unieke samenwerking in deze. Gezien het werk vinden beide partijen het jammer als men alleen op zondag de vogels kan bekijken en de kerk had haar deuren hierdoor extra geopend voor een ieder, uiteraard zonder te hoeven betalen. Gewoon om aandacht te krijgen voor dit unieke evenement en om in deze bijzondere tijd met corona en alle beperkingen iets aan de mensen te kunnen laten zien.

Van te voren werd er de nodige aandacht besteed in de regionale weekbladen en het aantal mensen viel niet tegen dat er een kijkje kwamen nemen. In de kerk kunnen ivm de corona nu maar maximaal 30 aanwezigen in de kerk zelf zijn en nog eens 10 in een zaaltje met beeldscherm.
Het aantal aanmeldingen waren nu ivm de vogels aardig meer zodat er mensen teleurgesteld moesten worden omdat die de dienst niet bij konden wonen dit keer. Die zijn dan ook uitgenodigd om op de zaterdag te komen kijken. Het is in ieder geval voor herhaling vatbaar en hopelijk is de corona dan niet meer zo dominant aanwezig.

Vrijdagavond 2 oktober om 19.00 uur ging de kerk hiervoor open (de burgemeester moest helaas verstek laten gaan door de aangescherpte richtlijnen en maatregelen rondom de corona deze zou de opening verrichten).

Zaterdag 3 oktober kon men kijken tussen 10.00 uur en 17.00 uur en na de zondagsdienst werden de vogels weer opgehaald gezien de verdere verplichtingen in de kerk.
Ik kan wel zeggen namens Protestantse gemeente Vries en Vogelvereniging Oostermoer Gorecht dat het een geslaagd weekend was.

Vogelvereniging Oostermoer-Gorecht

W. Noordveld
Secretaris
Terug naar de inhoud